Färg & mönster

En färg upplevs olika beroende på omgivande färger, former och ljus. På en vägg förstärks skillnaden mellan olika färgers kulörton, ljushet och kulörthet. Normalt påverkas färgen på en mindre yta mer.

När du väljer Boråstapeter kan du vara trygg med att alla färger i våra kollektioner är noga färgmatchade och att de kombinationsförslag som ges i tapetböcker och inspirationsmaterial fungerar. Men tänk på att upplevelsen förstärks när tapeten kommer upp på en hel vägg. Färger upplevs starkare, småmönster kan se enfärgade ut på håll medan stora mönster kan bli mer dominanta. Försök att se tapeten i det rum du ska tapetsera – det går ofta att få låna hem en tapetbok eller provbit.

 

Vill du färgmatcha tapeterna i ett rum med ett angränsande rum, tänk på att olika gula färger kan spela dig ett spratt. Grått är en annan färg som kan upplevas på många olika sätt beroende på om den innehåller rött, blått eller gult. Fråga i butiken om du är osäker.

Andra oväntade färgeffekter som kan uppstå är t ex att golvlister som inte är helt vita kan upplevas som grå mot en starkt gul vägg, rosa mot en grön vägg, gula mot en grå vägg och nästan vita mot en mörkt röd vägg.

Färger påverkar oss på många sätt. De flesta av oss har en eller ett par färgfavoriter. Det kommer sig av både kulturella och social traditioner men också av minnen från starka upplevelser. De flesta människor gillar blått – men kanske inte på allt. Blåjeans och blåa väggar är ju inte samma sak.

Det finns varma och kalla färger också. Gula och röda färger uppfattas som ”varma” av oss svenskar medan blå och blågröna färger uppfattas som ”kalla.” Vitaktiga färger uppfattar vi som kallare än starkt kulörta färger, oavsett kulörton.

Vilket mönster är du på idag? Tack jag mår knallrött! Vårt humör kan påverkas av färger och mönster. Det sägs att man blir aktiv av rött och mönster, att grönt är lugnande och att enfärgade blå väggar i ett sovrum ger känslan av svalka. Men tiden upplevs i test gå lika fort oavsett rumsfärg, och man fryser lika mycket eller lite i ett rött rum som i ett blått.

Färgens tonstyrka har också betydelse. En milt grön färg är mer lugnande än en knallröd, med en intensivt ärtgrön färg försvinner den lugnande effekten. Även mängden av färger påverkar oss. En färgrik miljö kan ge uppfriskande stimulans, men blir färgerna för många och olika kan vi uppleva det som stressande.

VÅRA DESIGNERS

Sissa Sundling

Sissa SundlingAKTUELL MED: Ny Head of Design på Boråstapeter.

JAG MED TRE ORD: Lyhörd, optimistisk och målinriktad.

INSPIRERAS AV: Allt vackert som skapats under årtusenden runt om i världen; konst, musik, arkitektur. Men inspirationen kommer även när jag tar en promenad i vår vackra natur eller ser en amerikansk tv-serie.

EGET MOTTO: Låt det lustfyllda bli en del av din vardag.

FÖREBILD: Jag är väldig svag för Josef Frank och Jamie Hayon och andra formgivare som bejakar det lekfulla.

PÅ MINA VÄGGAR: Vi har tapeter nästan överallt hemma. Allt från en stormönstrad fågeltapet med rött och guld i hallen, textilt blommigt i arbetsrummet till stramt rutigt i köket. När man väl börjat tapetsera finns ingen återvändo, det blir så himla bra. I vardagsrummet har vi massor av böcker och tavlor så där har vi enfärgat, en aprikos rosa ton som gör sig bra till alla andra färger.

TYCKER OM: Min man, mina barn och hästar.

DOLD TALANG: Spelar gärna på min flygel.

ANNAT JAG DESIGNAT: : För Ikea har jag designat hundratals produkter, allt från porslin, servetter till lampor. Massor av tapeter för Sandberg Tyg&Tapet. Det återkommande temat i all min formgivning är det lustfyllda och dekorativa.

GÖR OM FEM ÅR: Fortsätter att skapa vackra tapeter.

Ulrica Hurtig

Ulrica HurtigAKTUELL MED: Kollektionerna Pigment, Collected Memories, Everyday Life och Jubileum.

JAG MED TRE ORD: Jordnära, målinriktad och lyhörd.

INSPIRERAS AV: Allt runt omkring mig men landar oftast i naturen.

EGET MOTTO: Vis av erfarenhet.

FÖREBILD: Några personer som har en filosofi eller gör produkter som faller mig i smaken personligen är Vivianna Torun Bülow-Hübe, Ingegerd Råman, Ilse Crawford, Cecilie Manz, Inga Sempé och Lisa Hilland.

PÅ MINA VÄGGAR: Hemma hos mig har vi varma vita toner i olika ytor och strukturer i nästan alla rum, som i en ateljé. Det är vilsamt när man jobbar med färg och form hela dagarna.
Jag har dock alltid tyckt om när husets rum har olika funktion och personlighet så vi har så smått påbörjat förändringar. Näst i tur står nya tapeter till kök, tv-rum, vardagsrum samt ”dressing-room” som det så fint heter.

TYCKER OM: Min familj.

DOLD TALANG: Får mycket positiv respons för min handskrift så jag antar att ”skriva fint” och är en talang jag har som är dold för dem som inte känner mig. Annars är klassisk längdskidåkning en passion jag har.

ANNAT JAG DESIGNAT: Bl. a. inredningstextil för Borås Cotton Contract. Tapeter för Eco Wallpaper. Sängkläder för HØie och ullplädar för Berger. Jag har alltid haft förmånen att få jobba med produkter med lite högre kvalitet och med uttryck som man kan leva länge med. Oftast i närhet till produktion.

GÖR OM FEM ÅR: Nya spännande tapeter i någon form. Förhoppningsvis hela kollektioner. Har en förkärlek till att kombinera helhet i konceptutveckling med detaljarbete i mönster, färg och material. Det passar mig bra.

Lisa Vilhelmson

Lisa Vilhelmson designer BoråstapeterAKTUELL MED: Kollektionen Linen för Boråstapeter. En tapet med linnestruktur i en färgskala med 33 nyanser. En ljus, taktil kollektion med enfärgade tapeter inspirerade av naturen i kulörer som följer årstidernas långsamma skiftningar.

JAG MED TRE ORD: Kreativ, spontan och nyanserad.

INSPIRERAS AV: Naturen, älskar att se hur det spirar och gror. Tycker om årstidernas växlingar.

EGET MOTTO: Karin Boyes rader i dikten I rörelse.
Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den största dagen är en dag av törst.

FÖREBILD: Louise Bourgeois och hennes starka drivkraft att uttrycka sig visuellt genom hela livet. Jag inspireras av konstnärer som vågar gå sin egen väg.

PÅ MINA VÄGGAR: I köket i mitt sommarhus har jag tapeten Willow av William Morris i en vacker sandfärgad ton som passar fint till min gamla järnspis. Ett bladmönster som växer på väggen. Har också tapeten Trapez av Arne Jacobsen ur kollektionen Scandinavian designers. I övrigt olika nyanser av grått och vitt.

TYCKER OM: Mönster, arkitektur och odling. Min fascination handlar om mönstrets repetition och rytm.

DOLD TALANG: Simma.

ANNAT JAG DESIGNAT: Handtuftade mattor, vävda möbeltyger och tryckta textilier för offentlig miljö. Jag har tidigare arbetat på Almedahls och Ljungbergs Factory.

GÖR OM FEM ÅR: Jag tycker mycket om att arbeta som designer på fabrik, att ha närheten till produktion är berikande. Jag utvecklar kvaliteter, färgsätter samt arbetar med mönsterformgivning för olika material. Tapet, textil och produkter.