Idé & inspiration

Inspiration kommer från alla håll. Det allra senaste är att använda tapeter som dekoration eller istället för konst och tavlor. I våra tapetkollektioner finns tapeter som passar att sätta som en ensam våd eller ett par våder tillsammans på en vägg. Idag finns också både roliga stickers och 70-talets fotoväggar har fått en ny chans tack vare digitalkamerans tillkomst.

Ett annat ställe att vara lite djärvare, är om du har en trappa. Då blir det ofta en vägg med fullhöjd mellan våningsplanen. Där kan du experimentera och skapa dramatiska effekter med mönster och färger utan att det blir för mycket.

Det finns randiga skäl också. Ett långsmalt rum blir ännu längre med tvärrandiga tapeter. Bättre är då kanske att sätta ränderna på höjden. Detsamma gäller om det är lågt i tak.

Du kan enkelt skapa olika avdelningar i ett avlångt rum med tapeter. Prova att sätta några avvikande våder mitt på ena långväggen och låta dem gå upp i taket och ner på andra sidan, vips har du fått två rum i rummet. Som sagt det är bara fantasin som sätter gränserna.

Från enfärgat till stormönstrat. Skandinaver är kända för att vara sparsmakade när det gäller mönster och färger. Men nu utmanas minimalisterna av allt fler maximalister som vill och vågar föra in mer dramatik i inredningen och sätta mönstrade tapeter inte bara på en vägg utan både på två, tre och alla fyra väggar. Och egentligen är det inget nytt. Trender kommer och går. Men dagens formgivning ger utrymme för mer personlighet. Tack vare EasyUp som inte ger överlappande skarvar kan du enkelt förnya dig – bara att tapetsera över. Håll med om att det lockar till att förnya sig oftare.

Så mönstra på! Inget är rätt eller fel. Nu gäller det originella och individuella – och idag det går att hitta. Upptäck hur roligt det är att uttrycka din personlighet på väggarna. Det kan faktiskt vara mer rogivande att vila ögonen på ett vackert och inspirerande mönster eller fotovägg, än att stirra in i en enfärgad dito. Kanske är det den känslan, som en gång skapade det uttryck, vi tar till för att beskriva mysfaktorn i ett hem; ”det sitter i väggarna”.

Testa dina idéer i Tapetguiden. Där kan du tapetsera om så mycket och ofta du vill.

VÅRA DESIGNERS

Sissa Sundling

Sissa SundlingAKTUELL MED: Ny Head of Design på Boråstapeter.

JAG MED TRE ORD: Lyhörd, optimistisk och målinriktad.

INSPIRERAS AV: Allt vackert som skapats under årtusenden runt om i världen; konst, musik, arkitektur. Men inspirationen kommer även när jag tar en promenad i vår vackra natur eller ser en amerikansk tv-serie.

EGET MOTTO: Låt det lustfyllda bli en del av din vardag.

FÖREBILD: Jag är väldig svag för Josef Frank och Jamie Hayon och andra formgivare som bejakar det lekfulla.

PÅ MINA VÄGGAR: Vi har tapeter nästan överallt hemma. Allt från en stormönstrad fågeltapet med rött och guld i hallen, textilt blommigt i arbetsrummet till stramt rutigt i köket. När man väl börjat tapetsera finns ingen återvändo, det blir så himla bra. I vardagsrummet har vi massor av böcker och tavlor så där har vi enfärgat, en aprikos rosa ton som gör sig bra till alla andra färger.

TYCKER OM: Min man, mina barn och hästar.

DOLD TALANG: Spelar gärna på min flygel.

ANNAT JAG DESIGNAT: : För Ikea har jag designat hundratals produkter, allt från porslin, servetter till lampor. Massor av tapeter för Sandberg Tyg&Tapet. Det återkommande temat i all min formgivning är det lustfyllda och dekorativa.

GÖR OM FEM ÅR: Fortsätter att skapa vackra tapeter.

Ulrica Hurtig

Ulrica HurtigAKTUELL MED: Kollektionerna Pigment, Collected Memories, Everyday Life och Jubileum.

JAG MED TRE ORD: Jordnära, målinriktad och lyhörd.

INSPIRERAS AV: Allt runt omkring mig men landar oftast i naturen.

EGET MOTTO: Vis av erfarenhet.

FÖREBILD: Några personer som har en filosofi eller gör produkter som faller mig i smaken personligen är Vivianna Torun Bülow-Hübe, Ingegerd Råman, Ilse Crawford, Cecilie Manz, Inga Sempé och Lisa Hilland.

PÅ MINA VÄGGAR: Hemma hos mig har vi varma vita toner i olika ytor och strukturer i nästan alla rum, som i en ateljé. Det är vilsamt när man jobbar med färg och form hela dagarna.
Jag har dock alltid tyckt om när husets rum har olika funktion och personlighet så vi har så smått påbörjat förändringar. Näst i tur står nya tapeter till kök, tv-rum, vardagsrum samt ”dressing-room” som det så fint heter.

TYCKER OM: Min familj.

DOLD TALANG: Får mycket positiv respons för min handskrift så jag antar att ”skriva fint” och är en talang jag har som är dold för dem som inte känner mig. Annars är klassisk längdskidåkning en passion jag har.

ANNAT JAG DESIGNAT: Bl. a. inredningstextil för Borås Cotton Contract. Tapeter för Eco Wallpaper. Sängkläder för HØie och ullplädar för Berger. Jag har alltid haft förmånen att få jobba med produkter med lite högre kvalitet och med uttryck som man kan leva länge med. Oftast i närhet till produktion.

GÖR OM FEM ÅR: Nya spännande tapeter i någon form. Förhoppningsvis hela kollektioner. Har en förkärlek till att kombinera helhet i konceptutveckling med detaljarbete i mönster, färg och material. Det passar mig bra.

Lisa Vilhelmson

Lisa Vilhelmson designer BoråstapeterAKTUELL MED: Kollektionen Linen för Boråstapeter. En tapet med linnestruktur i en färgskala med 33 nyanser. En ljus, taktil kollektion med enfärgade tapeter inspirerade av naturen i kulörer som följer årstidernas långsamma skiftningar.

JAG MED TRE ORD: Kreativ, spontan och nyanserad.

INSPIRERAS AV: Naturen, älskar att se hur det spirar och gror. Tycker om årstidernas växlingar.

EGET MOTTO: Karin Boyes rader i dikten I rörelse.
Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den största dagen är en dag av törst.

FÖREBILD: Louise Bourgeois och hennes starka drivkraft att uttrycka sig visuellt genom hela livet. Jag inspireras av konstnärer som vågar gå sin egen väg.

PÅ MINA VÄGGAR: I köket i mitt sommarhus har jag tapeten Willow av William Morris i en vacker sandfärgad ton som passar fint till min gamla järnspis. Ett bladmönster som växer på väggen. Har också tapeten Trapez av Arne Jacobsen ur kollektionen Scandinavian designers. I övrigt olika nyanser av grått och vitt.

TYCKER OM: Mönster, arkitektur och odling. Min fascination handlar om mönstrets repetition och rytm.

DOLD TALANG: Simma.

ANNAT JAG DESIGNAT: Handtuftade mattor, vävda möbeltyger och tryckta textilier för offentlig miljö. Jag har tidigare arbetat på Almedahls och Ljungbergs Factory.

GÖR OM FEM ÅR: Jag tycker mycket om att arbeta som designer på fabrik, att ha närheten till produktion är berikande. Jag utvecklar kvaliteter, färgsätter samt arbetar med mönsterformgivning för olika material. Tapet, textil och produkter.