Scandinavian Designers II

Tapeter från våra mest älskade formgivare

Mönster av Stig Lindberg, Arne Jacobsen, Viola Gråsten, Gocken och Lisbeth Jobs

Med Scandinavian Designers II får du en unik chans att klä dina väggar med ett stycke klassisk, skandinavisk designhistoria. I den här tapetkollektionen kan du välja bland mönster från hela fem olika designikoner inom arkitektur och mönsterdesign från 1940 fram till 1960-talet. Från Arne Jacobsens tidlösa, geometriska funkiselegans och Stig Lindbergs dekorativa sagomönster till systrarna Jobs prunkande mönsterskatt och Viola Gråstens stilmedvetet tecknade lövverk. Samtliga mönster i kollektionen har en naturnära, färgstark och lekfull prägel som blir perfekta komplement till vår avskalade skandinaviska inredningsstil. Det klassiskt nyskapande har aldrig varit mer i tiden.

Se hela kollektionen här!

Stig Lindberg

Det har nu gått ett sekel sedan den fantasifulla tusenkonstnären föddes och Stig Lindberg är mer på tapeten än någonsin. Bokstavligt talat. Stigs tidlösa design är precis lika aktuell och folkkär som under 50-talet när hans textilier, vardagsporslin, barnboksillustrationer och tv-apparater fyllde de svenska folkhemmen. Och nu finns hans lekfulla, lätt surrealistiska, vansinnigt vackra och dekorativa mönster att sätta upp på var mans vägg. Tapeter för alla att älska. Precis som Stig nog hade velat.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Han är den världskände danska arkitekten och formgivaren som skapade designhistoria med sina möbler, textilier och bestick. Arne Jacobsen var så tidlös i sin formgivning att hans verk idag känns helt nutida trots att det snart har gått ett trekvarts sekel sedan hans storhetstid. Det sägs även att när den stränge fadern förbjöd sin son att ”bara” bli konstnär gjorde den framtida designikonen revolt och målade väggarna i sitt pojkrum vita för att ha något att rita på. Nu har hans mönster blivit tapet och vi vågar gissa att den unge Arne i synnerhet hade varit väldigt nöjd med den saken.

Viola Gråsten

Viola Gråsten

Viola Gråsten inledde en ny tid i svensk textilkonst med sitt modernistiska grepp, flödande former och ovanliga färgkombinationer. Född och utbildad i Finland kom Viola till Sverige 1944 när kriget hade gjort ull till en bristvara i hemlandet. Hon satte sitt djärvt färgsprakande och fantasifulla signum på allt från långluggade ryamattor till tyger och plädar och blev snabbt en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer. År 1947 anställdes Viola av den välkända formgivaren Astrid Sampe på NK:s textilkammare där hon sensationellt förnyade varuhusets ryamattor och tryckta tyger.

Systrarna Jobs

Gocken & Lisbet Jobs

Vad du än plockar ur systrarna Jobs välbevarade mönsterskatt av prunkande växtmönster är det lika tidlöst klassiskt. Från metervaror till schaletter, dukar och tabletter. Systrarna Lisbet och Gocken utbildade sig till keramiker på 1930-talet, men arbetet försvårades när tillgången på glasyr var begränsad under andra världskriget. Astrid Sampe, chef för NK:s textilkammare, föreslog att systrarna skulle överföra sina blomstermotiv från keramik till textil. Deras färgstarka, handtryckta tyger blev en efterlängtad glädjereaktion under efterkrigstiden där dekorativa element behövdes för att mjuka upp den funktionalistiska byggkonsten som växte fram.

INSTAGRAMTÄVLING

Tävlingen är avslutad.

Nu kan du tävla om tio tapetrullar i valfritt mönster från några av våra mest älskade skandinaviska formgivare. Vi drar en ny vinnare varje månad och tävlingen pågår till och med 31 december. Prisets värde uppgår till ca 7000 kronor. Gör så här för att tävla:

1. Lägg upp en bild på ett mönster eller en produkt designad av en av de fem formgivarna på Instagram. Det kan till exempel vara mönster från en gardin, en kudde, en kopp eller en möbel. Du kan också posta/reposta en bild från kollektionen Scandinavian Designers II. Vi har lagt upp flera bilder på vårt Instagram-konto och det finns ytterligare bilder här på vår hemsida.

2. Motivera varför du vill vinna och vilket rum du vill tapetsera. Ange #scandinaviandesigners2 och @borastapeter . Bäst motivering vinner! Tänk på att du måste ha en öppen profil för att delta. Vi meddelar vinnarna första vardagen nästkommande månad här på vår hemsida och på vårt Instagamkonto.

För tävlingsvillkor klicka här.

Lycka till!

Månadens vinnare @sjuttisvillan

 Juryns motivering:
"Stort grattis till @sjuttisvillan som är vår sista vinnare i tävlingen för Scandinavian Designers II. Hoppas nu att Stickan Lindbergs fina tapeter kan ger er mer ro om nätterna ;)”.

Vinnarens tävlingsbidrag:
"Med lite vitt på marken känns det extra superhärligt med krispigt nybäddat. Vi har jobbat för hotellkänslan i sovrummet och har mörkläggningsgardiner på takskena. Superfin tapet med motiv från Stig Lindberg, extra breda huvudkuddar för att få till den lyxiga bäddningen och randiga vita sängkläder. Vi vill dock lämna in ett mindre klagomål på hotellpersonalen. De kan inte bete sig enligt Hilton-standard. De vrålar, dag som natt. De kommer med roomservice oannonserat. Och framför allt, de erbjuder en skollinjal i bredd åt vardera förälder när de borrat ned sig emellan gästerna typ i den allra djupaste djupsömnen hos vederbörande. Om de hade sällis av Stickan Lindbergs fina tapeter så kanske de skulle finna samma ro i SINA rum?"

TOPP 12
Mest älskade mönster från kollektionen

 • 7201

  Chestnut Blossom

  In Bloom

  749,00 kr

 • 7202

  Chestnut Blossom

  In Bloom

  749,00 kr

 • 7203

  Thistle

  In Bloom

  499,00 kr

 • 7204

  Thistle

  In Bloom

  499,00 kr

 • 7205

  Thistle

  In Bloom

  499,00 kr

 • 7206

  Camille

  In Bloom

  449,00 kr

 • 7207

  Camille

  In Bloom

  449,00 kr

 • 7208

  Camille

  In Bloom

  449,00 kr

 • 7209

  Camille

  In Bloom

  449,00 kr

 • 7210

  French Roses

  In Bloom

  499,00 kr

 • 7211

  French Roses

  In Bloom

  499,00 kr

 • 7212

  French Roses

  In Bloom

  499,00 kr

Följ oss gärna på @borastapeter för att ta del av vinnarbidrag och andra inspirerande bilder.

Besök oss på Pinterest för inspiration och roliga pysseltips.