Hur tapetserar du bård eller väggdekoration?

Bårder är ett enkelt sätt att förhöja helhetsintrycket och kan sättas på många olika sätt, T ex vid tak- eller golvlister, runt fönster eller mitt på väggen.

Vid lister

 1. Stryk lim på bårdens baksida med pensel. Vik ihop bården som ett dragspel och låt den svälla 5 minuter, så blir den enklare att sätta upp.

 2. Börja fästa bården i ett hörn med någon centimeters överlapp på nästa vägg. Pressa fast bården med tapetverktyg eller borste.

 3. Sätt nästa bård exakt i hörnvinkeln, var noga med mönsterpassningen.

 4. Om bården ska bilda en ram blir det snyggast om hörnen skärs i 45 graders vinkel. Mönsterpassa och kapa längderna som vanligt. Markera sedan skärvinkeln från rätsidan och skär med vass kniv.

Delad vägg

 1. Hitta en höjdlinje i rummet där bården ska sitta. Det kan vara en fönsterbräda, en kant, en sänggavel eller en möbel som du vill att bården ska synas över.

 2. Mät ut höjden och rita med blyerts på väggen där skarvarna ska mötas. Sätt den övre tapeten först. Limma väggen ner till blyertslinjen.

 3. I efterföljande steg limmar du nedre delen av väggen när du ska sätta upp den undre tapeten. (EasyUp-tapeter)

 4. När du sätter den undre tapeten, förskjut gärna våderna en halv vådbredd. (Det är ofta svårt att få våderna exakt över varandra.)

 5. I skarven mellan ovan- och undertapet – sätt dem kant i kant. Hellre med en glipa än ett överlapp. En glipa är lätt att fylla med spackel.

 6. Gör nu några små blyertsmarkeringar på väggen, helst i underkant där bården ska sitta.

 7. Följ nu tidigare anvisningarna för ”Sätta upp bård”.
   

Har du ytterligare frågor? Kontakta vår kundtjänst!

E-post: info@borastapeter.se
Telefon: 033 - 236 430